Terug naar media overzicht

Voorkom slaapproblemen & milde oogklachten

Scherp zicht is ontzettend belangrijk! Door dagelijks gebruik te maken van een beeldscherm verhoog je de kans op vermoeide en droge ogen, met een wazig zicht tot gevolg. Vanwege het kunstmatige blauwe licht verhoog je tevens de kans op een slechte nachtrust.

Wat gebeurt er zonder bril?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat intensief beeldschermwerk en beeldschermgebruik voor het slapen gaan de nachtrust beïnvloed. Een gemiddeld persoon valt door beeldschermgebruik later in slaap, slaapt korter en wordt vaker wakker midden in de nacht. Kunstmatig blauw licht onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine. En melatonine zorgt er dus voor dat je slaperig wordt wanneer de zon ondergaat.

63 managers hebben geparticipeerd in een onderzoek waar men gevraagd werd fulltime te werken met een blauw licht filter bril. Door het dragen van een blauw licht filter bril verbeterde de nachtrust en ging de werkprestatie omhoog.

Milde oogklachten, zoals vermoeide en droge ogen, krijg je als gevolg van intensief beeldschermgebruik. Zonder dat we het door hebben staren we namelijk zonder te knipperen naar een beeldscherm. En recht in het kunstmatige blauwe licht. Hierdoor kun je simpelweg last krijgen van droge ogen. Want wanneer je niet naar een beeldscherm kijkt knipper je meestal gewoon met je ogen. Dankzij droge ogen kijk je vervolgens minder ontspannen naar je beeldscherm. Door het vele staren worden je ogen moe. En als gevolg van vermoeide ogen leun je zonder dat je het door hebt tegen je beeldscherm aan. Je kunt ook nog een last krijg van hoofdpijn. En door niet de juiste werkhouding aan te nemen door voor overgebogen op het scherm te staren, heb je voor je er erg in hebt last van nek-, schouder- en rugklachten.

Veel klanten geven aan dat een beeldschermbril op maat met relax view kan helpen om rechtop te zitten. Door de relax view knipper je ook vaker met je ogen. Je ogen kijken door een relax view ontspannen naar een beeldscherm.

Onder oogklachten verstaan we symptomen die wijzen op onderliggende oogproblemen. De oogklachten die je kunt oplopen bij intensief beeldschermgebruik zou je kunnen scharen onder milde oogklachten. Denk hierbij aan droge en vermoeide ogen. Milde oogklachten gaan in veel gevallen vanzelf over. In sommige gevallen heb je een behandeling nodig van je huisarts. Een beeldschermbril, of computerbril met relax view kan helpen milde oogklachten te voorkomen. Wil je meer weten over vermoeide ogen?

Wat zijn vermoeide ogen?

Iedereen heeft wel eens last van vermoeide ogen. Gelukkig zijn vermoeide ogen makkelijk te voorkomen. En het is over het algemeen een niet ernstig gevaar voor de gezondheid. Maar wel ontzettend vervelend. De grootste boosdoener van een stel vermoeide ogen komt door het gebruik van een beeldscherm, jammer genoeg. Want veel mensen zijn dagelijks intensief bezig met beeldschermwerk. En door het thuiswerken hebben we gelukkig ook meer tijd voor de televisie. En vlak voor het slapen gaan scrollen we standaard nog even op onze smartphone. Aan het eind van de dag kunnen je ogen vermoeid en uitgeput aanvoelen.

Vermoeide ogen na een dag intensief beeldschermwerk noemen we ook wel ‘vierkante ogen’ of computer ogen’. Een beeldschermbril kan bijdragen aan het verminderen van vermoeide ogen.

Naast intensief beeldschermgebruik zonder beeldschermbril kun je ook last krijgen van vermoeide ogen door andere dingen die veel van je ogen vragen. Zoals veel lezen en autorijden. Vermoeide ogen kunnen samengaan met de volgende oogklachten:

 • Wazig zien
 • Dubbelzien
 • Tranende ogen
 • Droge ogen
 • Branderig gevoel in ogen
 • Pijn rondom de ogen
 • Overgevoeligheid voor licht
 • Moeite met accommoderen (scherpstellen tussen verschillende afstanden)

Ook andere fysieke klachten kunnen hierbij komen kijken. Als je intensief naar een beeldscherm kijkt, begint met staren en hierdoor voorovergebogen aan het staren bent, kun je last krijgen van hoofdpijn. Maar ook van nek-, schouder-, en rugklachten.

 

Wat zijn de oorzaken van vermoeide ogen?

 • Intensief beeldschermgebruik (vaak ook nog eens zonder beeldschermbril)
 • Veel lezen
 • Langdurig auto rijden
 • Fysieke of mentale vermoeidheid
 • Stress
 • Het niet hebben van een bril op sterkte of niet goed gecorrigeerde bril afwijking.

 

Wat zijn droge ogen?

Door al het thuiswerken zitten fulltimers gemiddeld 3 uur per dag langer gekluisterd achter een beeldschermen. En ja dit vraagt veel van je ogen. Vaak kijk je onafgebroken naar een beeldscherm. Dus zonder even te knipperen. Je ogen worden hierdoor droog. Aan het eind van de dag kunnen ze vermoeid en pijnlijk aanvoelen. Wil je meer weten over droge ogen? Je ogen horen te worden bevochtig met traanvocht. Dit is normaal en gebeurt wanneer je even knippert. Zo blijven je ogen gezond en gehydrateerd. Traanvocht bestaat namelijk uit water, een soort van olie en slijm. En heeft hierdoor een uiterst belangrijke functie om de ogen gezond te houden.

Traanvocht smeertje ogen. Traanvocht spoelt vuil weg. Traanvocht stabiliseert je zicht. Traanvocht beschermt je ogen tegen infecties. En traanvocht zorgt ervoor dat je geen last krijgt van droge ogen.

Droge ogen kunnen zorgen voor de volgende klachten:

 • Branderige ogen
 • Pijnlijke ogen
 • Jeukende ogen
 • Wazig zien
 • Overgevoeligheid voor licht
 • Rode ogen
 • Na verloop van tijd waterige en juist tranende ogen
 • Aan elkaar vast geplakte oogleden (vooral s’ochtends)

Door intensief beeldschermwerk kunnen drogen ogen ook zorgen voor andere klachten. Als je intensief naar een beeldscherm kijkt, begint met staren en hierdoor voorovergebogen aan het werk bent, kun je last krijgen van hoofdpijn. Maar ook van nek-, schouder-, en rugklachten. Een beeldschermbril met relax view kan helpen droge ogen te voorkomen.

Ingediend in:

oogklachten & slaapproblemen
informatief