Terug naar media overzicht

Vergoed mijn werkgever een beeldschermbril of computerbril op maat?

We hebben goed nieuws voor werknemers! Werknemers krijgen een beeldschermbril vergoed van werkgevers. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Arbowet. Iedere werkgever moet namelijk zorg dragen voor werknemers die beeldschermwerk uitvoeren. Dat wil zeggen dat beeldschermwerk geen gevaar mag opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. De Arbowet verplicht werkgevers een beeldschermbril aan te bieden wanneer je als werknemer oogklachten wil voorkomen.

Arbowet

Je kan als werknemer aanspraak maken op een beeldschermbril wanneer je méér dan 2 uur per dag achter een beeldscherm zit. En wanneer je oogklachten wilt voorkomen door het dragen van een beeldschermbril.

Veel werknemers voeren op dagelijkse basis beeldschermwerk uit. Een geautomatiseerd plaform voor werkgevers om beeldschermbrillen aan te bieden is hierbij dan ook geen overbodige luxe. Om verwarring te voorkomen is het tevens voor beide partijen van belang afspraken aangaande een beeldschermbril contractueel vast te leggen.

Voorkom verwarring rondom de aanschaf van een beeldschermbril. Of wanneer er periodiek een oogmeting gedaan mag worden op kosten van de werkgever. Dit doe je als werknemer uiteraard bij een gediplomeerd opticien of optometrist (zoals je kunt vinden bij Pearle Opticiens). De meeste werkgevers vergoeden een oogmeting hooguit één keer in de twee à drie jaar. Hoe vaak ligt aan de mate van beeldschermwerk. Wanneer uit de oogmeting blijkt dat de medewerker een beeldschermbril nodig heeft en een lees- of multifocale bril niet volstaat; is de werkgever verplicht een beeldschermbril te vergoeden.

Bron: Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 5.11 Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers.

Is een beeldschermbril op maat een Arbovoorziening?

We hebben ook goed nieuws voor werkgevers! Een beeldschermbril wordt volgens de wet gezien als een Arbovoorziening. Dit brengt voor de werkgever enkele voordelen met zich mee. De werkgever moet tot op zekere hoogte alle kosten vergoeden. Maar krijgt ook fiscaal voordeel bij de aanschaf van een beeldschermbril voor werknemers. Aangezien een beeldschermbril wordt gezien als een Arbovoorziening, geldt een gerichte vrijstelling die niet ten kosten gaat van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Beeldschermbrillen zijn hierdoor in verschillende gevallen onbelast. Uiteraard gelden hiervoor wel enkele voorwaarden:

  • Een werknemer werkt minimaal twee uur per dag achter een computer
  • De beeldschermbril (computerbril) wordt voor 90% of meer zakelijk gebruikt
  • Een onderzoek bij een erkende opticien of optometrist bevestigt dat de beeldschermbril noodzakelijk is

Bron: Handboek loonheffing 2021 uitgave maart 2021 artikel 22.1.9

Budgetten

Er zijn verschillende soorten beeldschermbrillen te verkrijgen. Het verschil zit met name in de kosten van bijvoorbeeld een merkmontuur, of het type glaspakket wat kan worden gekozen. De vergoedingen via Bril van de Baas zijn als volgt:

Werknemers krijgen via Bril van de Baas altijd een maximaal budget waarvoor ze op een complete beeldschermbril op maat kunnen kiezen. Daarna gaat er 25% korting vanaf. De werkgever heeft de keuze uit 3 pakketten met een oplopende vergoeding.
Rekenvoorbeeld budgetten (werkgever)

BASIS

- Budget van € 225 voor een beeldschermbril. Na aftrek van 25% korting zijn de kosten voor de werkgever € 169.

COMFORT

- Budget van € 372 voor een beeldschermbril. Na aftrek van 25% korting zijn de kosten voor de werkgever € 279.

LUXE

- Budget van € 518 voor een beeldschermbril. Na aftrek van 25% korting zijn de kosten voor de werkgever € 389.

Wil je een beeldschermbril buiten je budget?

Indien je voor een beeldschermbril kiest die duurder is dan het afgesproken budget (bijvoorbeeld door de extra kosten voor een merkmontuur of comfortabelere glazen), dan betaal je de meerprijs zelf bij. Van de meerprijs gaat ook 25% Bril van de Baas korting af. Als je een duurdere bril kiest kun je mogelijk ook de brilvergoeding van je zorgverzekering declareren. Dit is afhankelijk van de dekking van je zorgverzekering. Lees daarom voor je naar de Pearle winkel komt eerst de voorwaarden even door.

Ook verkrijgbaar

Een beeldschermbrilvergoeding voor beeldschermbrillen ZONDER sterkte. Ook hier kun je een beeldschermbrilvergoeding voor aanvragen. Het gaat immers om het blauwe licht wat gefilterd wordt door de speciale blauwfilter in de beeldschermglazen.

Ingediend in:

beeldschermbril
computerbril
blauw licht filter bril
voor werknemers
pearle opticiens